Recensioner

Östgöta Correspondenten

Humoristisk och varm debut - Recensioner - Corren.se - Nyheter ...www.corren.se/om4410704

Humoristisk och varm debut

BOKRECENSION Lena Nordenjack: Doften av falska påvar och nybakade wienerbröd. Linnefors förlag

Anna Rudberg-W   06:00 | 2016-12-07  

 Jan L Ohlsson, huvudperson i kreatören Lena Nordenjacks debutroman, är resultatet av en hemsnickrad konstgjord befruktning inkluderande bland annat en bensintratt och en hårtork. Därav kommer det sig att Jan har två mödrar: den milda mamma Elna och den svavelosande, vulgärt utstyrda men hjärtegoda mamma Rosa. Tillsammans med pappa Paul, en övervintrad sextiotalshippie, lever de alla lyckligt i en stor lägenhet på Vasavägen i Linköping. Där, fast på Nygatan, ligger också det konstgalleri där Jan arbetar tillsammans med sin chef, Vincent Grappa.

Jan har en släng av autism och mår bäst när vardagen följer sina vanliga rutiner. Vincent, i sin tur, är bipolär. Därför blir det inte så bra när Vincent på inköpsresa i Venedig glömmer både att ta sin medicin och att Jan väntar på honom hemma i Linköping, ensam med ansvaret för galleriet och, inte minst, för en stundande vernissage med en dansk konstnär.

I galleriets förråd finns en skatt, vars fulla värde endast Jan vet: tre screentryck av popkonstnären Andy Warhol, föreställande tre påvar. Vincent tar för givet att de är förfalskningar. Men Jan, som är extremt Warhol-kunnig och därtill av naturen begåvad med ett luktsinne värdigt en blodhund, han vet att de är äkta. Han känner det på doften. Han älskar dem och vakar över dem.

Men på andra sidan Atlanten har en åldrande, skrupelfri konsthandlare fått nys om de tre påvarna. Han hävdar att de från början varit hans, och sänder ut sin butler och älskare Steve för att på något sätt återfå dem.

Lena Nordenjack har skrivit en humoristisk, rafflande och varm feelgood-roman full av excentriska gestalter. Berättelsen sprakar av färger och dofter och ger fina, sinnliga miljöbilder från såväl Venedig som New York och Linköping. Allra mest tycker jag ändå om hennes gestaltning av udda människor, med eller utan diagnoser; den är insiktsfull, respektfull och ömsint. Som debutroman är "Doften av..." definitivt lovande och ger mersmak. Men i nästa bok – för det blir väl en sådan? – hoppas jag att författare och förläggare läser korrektur lite noggrannare, för undvikande av korrekturfel och rena stavfel som här förekommer lite för ofta.

 

 

Nordenjacks debut en succé

Bild: Tord Olsson | Lena Nordenjack.

Corren.se

Snart på en stormarknad nära dig.

Snart finns hennes bok överallt

Litteratur Efter flera refuseringar var det till slut det lokala förlaget Linnefors som antog Lena Nordenjacks debutroman. Nu har boken utsetts till månadens pocket i en stor butikskedja, är på väg att släppas som ljudbok och har blivit både författarens och förlagets största succé hittills.

Erik Wallsten Östgöta Correspondenten

09:50 | 2017-08-03

– Det är helt överväldigande. Jag är jättelycklig över att hela Sverige ska kunna läsa den här. Hennes feel-good-roman "Doften av falska påvar och nybakade wienerbröd" kom ut i november på Jan Holmboms Boxholms-baserade förlag Linnefors. Nu har pocketförlaget MiMa antagit boken och kommer att trycka den. Anledningen är att den under hela september kommer att vara månadens pocket hos både City Gross och hela Axfood-kedjan (Hemköp, Willys med mera).

– Plötsligt ringer Mica Mathiasson från MiMa förlag och berättar att de ska släppa 15 titlar under hösten, att de behövde en feel-good-roman och att de hade läst min och tyckte att den var perfekt. De tror jättemycket på den här boken, berättar Lena Nordenjack.

Och på köpet fick Linnefors sin största succé hittills.

– Javisst. Det var de som trodde på mig. Jag fick nej från flera förlag innan.

Innan bokdebuten har Lena Nordenjack främst gjort sig ett namn som konstnär, men hon har också en gedigen erfarenhet av att arbeta med barn med diagnoser i autismspektrat. Huvudpersonen i "Doften av falska påvar", Jan L. Ohlsson, har också autism och författaren har fått fina reaktioner på boken.

– När människor pratar om sina barn eller barnbarn och säger att boken ger dem hopp om en framtid för sitt lilla barn som har det svårt just nu, det berör mig mest.

Strax innan MiMa förlag hörde av sig blev det också klart att boken blir ljudbok i slutet på oktober, utgiven av World Audio Publishing och inläst av den rutinerade skådespelaren och inläsaren Mattias Linderoth.

– Det är jättespännande. Det blir bra att det sker i den ordningen också. Boken lever sitt eget liv.

Nästa steg är väl att den ska bli film, antar jag?

– Det är drömmen! När jag skrev den såg jag ju filmen. Det var som att scenerna rullade upp och det var nästan bara att skriva ner dem.

När kommer uppföljaren?

– Jag har den i grova drag i huvudet. Skelettet är klart, men jag räknar med att börja skriva i höst. Tanken nu är att det ska vara samma karaktärer, men att jag skiftar fokus lite. Det är idén i alla fall.

 

 

Linköping News

                                

Nu kommer Lena Nordenjack ut i pocket. Foto: Pressbild

Genombrott för Linköpingsförfattare

Linköpingskonstnären och numera författaren Lena Nordenjack debuterade med "må bra-romanen" "Doften av falska påvar" som nu blir både ljudbok, pocket samt månadens bok hos både City Gross och Axfood i september.

Lena Nordenjack bar länge på drömmen om att skriva en bok. Hon var inte säker på att hon kunde men började skriva och så i november 2016 kom debuten ”Doften av flaska påvar” ut på Linnefors förlag.

– Boken har fått ett väldigt fint mottagande, både när det gäller recensioner och på olika bokbloggar, berättar Lena Nordenjack när News ringer upp henne för att prata om, bland annat, hennes bok som nu kommer ut som pocket samt blir månadens pocket i både Axfood och Citygross butiker i hela landet.

– Det är självklart väldigt roligt att man kan köpa min bok i butiker i hela landet. Den finns sedan tidigare hos Akademibokhandeln och hos olika nätbokhandlare men nu blir den ännu mer tillgänglig i hela landet, säger Lena Nordenjack och lägger till att ”Doften av falska påvar” även blir ljudbok i oktober. Inläsare är den kände skådespelaren Mattias Linderoth.

Lenas bok utspelar sig såklart i Linköping. Huvudpersonen är autistisk, jobbar på ett galleri och har en bipolär chef. Vi ska inte gå handlingen i förväg men hela historien är rent hisnande och utspelar sig både i Linköping och Venedig. Ett par av Andy Warhols tryck spelar även en viss roll. Men från början var det meningen att Lena skulle skriva en deckare.

– Men ingen av mina romanfigurer är mördare så det gick bara inte att skriva en deckare. Istället valde jag att rikta ljuset på det här med olika diagnoser vilket jag har fått mycket respons på och då i positiva ordalag. Mitt budskap i boken är att man kan leva ett bra liv trots att man har en diagnos, avslutar Lena Nordenjack som redan börjat fundera på nästa roman som hon tänker börja skriva redan i höst.

Jerry Prütz 
jerry.prutz@linkopingnews.se

1 augusti 2017 08:01 
Uppdaterad 1 augusti 2017 07:56

Recensioner Storytel

Jennies Boklista

 

”Underhållande, spännande & fängslande”

http://jenniesboklista.com/

Bokus

Doften av falska påvar och nybakade wienerbröd - Lena Nordenjack 

”En riktig bladvändare! Mycket underhållande, jag rekommenderar den starkt.”

www.bokus.com/bok/.../doften-av-falska-pavar-och-nybakade-wienerbrod/

 

Författarkurs.se

 

Walk of Fame - vi blev utgivna! | JORUN MODÉN - FÖRFATTARKURS ...

Lena Nordenjack: Doften av falska påvar och nybakade wienerbröd
Lena Nordenjack debuterade som författare hösten 2016 med sin feelgoodroman Doften av falska påvar och nybakade wienerbrödHuvudpersonen Jan är en karaktär som kan lukta sig till om en tavla är äkta, och som har en förkärlek för siffran tre. Han trivs som allra bäst när allt är som vanligt. När hans vän och arbetsgivare Vincent försvinner i förälskelsens rus i Venedig, blir Jan tvungen att ansvara för ett vernissage. Någon är också ute efter tre screentryck signerade Andy Warhol som antas vara falska, men Jan vet bättre. Om du tycker om att umgås med annorlunda människor och är intresserad av kultur, så kommer du att ha mycket roligt i Jan L Ohlssons sällskap.

Lena Nordenjack är en kreatör och bokmal samt lärare i svenska och bild, och hon arbetar även mycket med måleri. Hon intresserar sig mycket för olika människors sätt att tänka och har arbetat med autism/ aspergersklass.

forfattarkurs.se/walk-of-fame-vi-blev-utgivna/

Erikas Bokprat

 

"Bladvändare och feelgood!

Ja det är bara förnamnet på Linköpingskonstnären Lena Nordenjacks debutroman Doften av falska påvar och nybakade wienerbröd. Jag har fått följa med på en resa som jag definitivt inte vill vara utan. Med varm hand har jag lotsats mellan Linköping, Venedig och New York.

Starten på Jan L Ohlssons liv börjar med en flaska matolja, en hårtork, plasthandskar, en sax, en bit plastslang, en bensindunkstratt och en skål med vaniljpraliner. Nämnda attiraljer är således förklaringen till varför Jan L Ohlsson har två mammor och en pappa. Den milda mamma Elna och den sprakande mamma Rosa och sextiotalshippien pappa Paul. Tillsammans bor och lever de sina liv i den stora lägenhet i Vasastan i Linköping alltmedan livet flyter på. Ja redan här är jag fast i Nordenjacks berättelse.

Ett stenkast från bostaden, på Nygatan, ligger Vincent Grappas konstgalleri där Jan arbetar om dagarna. Allt skulle vara frid och fröjd om nu inte Vincent vore försenad hem till den kommande vernissagen.

Ja inte nog med det, Jan har fullt upp med att vakta de tre screentryck signerade Andy Warhol som ligger gömda i galleriets förråd. Vincent påstår att konstverken, föreställande påve Paul VI, är falska men Jan med sin särdeles fina förmåga att bokstavligen nosa upp en äkta vara är på det klara med att falska är de definitivt inte.

Handlingen trappas upp när Jan inser att Vincent inte ska hinna hem för att förbereda vernissagen och en viss Peter Prestel i New York får nys om var påvarna finns och till varje pris ska ha tag på dem. Han till och med menar att det är hans fulla rätt. När så Jan på grund av Vincents försening tvingas be mamma Elna, mamma Rosa och pappa Paul om hjälp för att ordna med vernissagen så är karusellen igång på allvar. Alla kommer Jan till undsättning med sina egna idéer kring vad en vernissage egentligen är och det går inte direkt hand i hand med hur Jan tänker sig att en vernissage ska sättas i verket.

Det är en varm, kärleksfull och humoristisk historia som Lena Nordenjack berättar. Fingertoppskänslan att presentera och sammanfoga de olika personligheterna är fantastiskt bra gjort. Lena Nordenjack hanterar Jan som har autistiska drag och Vincent som är bipolär på ett skickligt och varsamt sätt och med stor respekt. Lägg där till övriga karaktärer som gestaltas med stor värme och som också får komma till tals utan att ta över huvudkaraktärernas roll. Lena Nordenjack har förmågan att ge gestalterna liv och förmedlar en känsla av allas lika värde. Jag uppskattar det allvar och den verklighet som också finns mellan raderna snyggt varvat med humor. För rolig läsning är det och jag kommer på mig med att både le och skratta gott mellan varven. Det känns äkta.

Ja, så måste vi ju bara prata om det här med Linköping. Tack Lena Nordenjack för att du har tagit mig med i min hemstad på ett så realistiskt sätt. I tanken har jag vandrat med Jan från lägenheten på Vasavägen, via Gråbrödragatan, passerat länsmuseet och domkyrkan vidare längs Apotekaregatan och in på Nygatan. Det kommer bli svårt att vandra Nygatan fram utan att tänka på och snegla efter Jan och Vincent. Jag tror till och med att jag kommer ana doften av de nybakade wienerbröden som avnjuts vid det lilla köksbordet bakom galleriet.

Det här med riktiga namn och plaster i litteraturen har en författare makten över att kunna placera lite som hen vill. Det behöver inte vara verklighetstroget men så härligt det har varit att vara på plats på kända gator och platser.

Tack Lena Nordenjack för en oförglömlig läsupplevelse. Jan och Vincent kommer finnas kvar hos mig och din förmåga att känna in gör det möjligt!"

 

https://erikasbokprat.blogspot.com/2017/.../doften-av-falska-pavar-och-nybakade.htm...

 

 

Boklysten Blogg

måndag 16 oktober 2017

 

Recension: Doften av falska påvar och nybakade wienerbröd av Lena Nordenjack

 

 

Titel: Doften av falska påvar och nybakade wienerbröd
Författare: Lena Nordenjack
Format: Pocket
Antal sidor: 246
Förlag: MiMa förlag
Recensionsexemplar

"Jan L. Ohlsson lever lyckligt tillsammans med sina föräldrar, den milda mamma Elna, den vulgära och hjärtegoda mamma Rosa och den sextiotalshippie-inspirerade pappa Paul, i en stor lägenhet i Linköping.
Jan har en släng av autism och mår bäst när vardagen följer sina vanliga rutiner. Han arbetar på ett galleri tillsammans med sin chef, Vincent Grappa, som i sin tur är bipolär. När Vincent är på inköpsresa i Venedig och glömmer bort att ta sin medicin uppstår därför problem, eftersom han samtidigt glömmer bort att Jan väntar på honom hemma i Linköping, ensam med ansvar för galleriet och en stundande vernissage.
I galleriets förråd finns tre Andy Warhol-inspirerade screentryck med påvemotiv. Vincent tar för givet att de är förfalskningar. Jan, däremot, som är mycket Warhol-kunnig och dessutom kan lukta sig till sådant, vet att de är äkta. Han älskar dem och vakar över dem. Men på andra sidan Atlanten sitter en åldrande, skrupelfri konsthandlare som fått nys om de tre påvarna. Han hävdar att de egentligen är hans - och sänder ut sin butler och älskare Steve för att hämta hem dem."
--------------------------

Den här boken dök upp nästan som en liten överraskning - jag hade gett min adress till författaren när hon frågade efter den och antog då att jag skulle få en bok, men visste inte när den skulle komma. Nu dök den alltså upp och den passade perfekt in i min nuvarande läslista. Doften av falska påvar och nybakade wienerbröd är Lena Nordenjacks debutroman.

Baksidestexten var väldigt lockande och en bekant kommenterade den "Den här boken kan nog vara väldigt skruvad!" och det kan jag faktiskt hålla med om.
Berättelsen tar oss på en rundtur till Linköping, Venedig och New York och jag älskar varje sekund av rundresan.

Jan L. Ohlsson, som jobbar på Vincent Grappas konstgalleri och bor i Linköping med sin något annorlunda familj är en person som man både tycker om och emellanåt tycker nästan synd om. Vincent Grappa, Jans chef, far istället runt i Venedig, träffar människor som sätter fart på hans tillvaro och han hamnar gång på gång i situationer som sätter hans huvud i spinn.
Och när Vincent till slut är tillbaka i Linköping är festen med Konstnären en oförglömlig upplevelse som jag sent ska glömma

Det här är en varm och rolig berättelse om en grupp annorlunda människor som inte riktigt fungerar som man är van vid. Jag har i andra recensioner skrivit att det här med humor är svårt eftersom det är väldigt individuellt vad man tycker är roligt. Det stämmer fortfarande och den här boken fungerade perfekt för mig, det här är min typ av humor. Doften av falska påvar och nybakade wienerbröd är en lättläst bladvändare som verkligen fick mig att le (och skratta) och må bra!

boklysten.blogspot.com 

Recension Kultursidan.nu

Man vet hur de reagerar och ler lite åt det

RECENSION/ROMAN/LINKÖPING En näsa för det äkta. Kärleken till konsten och till det som inte anses som normalt präglar Lena Nordenjacks debutroman Doften av falska påvar och nybakade wienerbröd. Ingredienser är ett galleri, en vernissage och tre screentryck av Andy Warhol.

Doften av falska påvar och nybakade wienerbröd är en feelgood-roman skriven av Lena Nordenjack. Redan i titeln får vi en vink om att dofter är viktiga i boken – i alla fall för huvudpersonen Jan L (Lennon) Ohlsson. Han kan lukta sig till äkthet och också avslöja oäkta vara med sitt luktsinne. Dessutom har han en nörds outtömliga kunskaper om Andy Warhol. I bilden av Jan ryms autistiska drag, kanske asperger.

På vardagarna jobbar vår huvudperson i ett galleri i Linköping. Han uppskattar när han får njuta av lugn och ro, dricka sitt kaffe, äta ett wienerbröd och läsa konstböcker. Kunder är han inte lika förtjust i men yrkesmoralen är hög och han möter dem efter bästa förmåga.

Chefen i Galleriet, Vincent Grappa, är på jobbresa men redan i början av boken har han varit borta oroväckande länge. Snart ska Galleriet ha vernissage och Jan blir alltmer nervös över frånvaron. Snart förstår läsaren att även Vincent lider av en diagnos – bipolär sjukdom. Vi förstår också att hans ohejdade energi mer härrör från utebliven medicinering än överdriven arbetslust.

Vernissagen närmar sig och Jan blir alltmer förtvivlad. Till slut tar han hjälp av sin originella familj (han bor med sina två mammor och pappa). Var och en har sin syn på hur ett vernissage ska gå till och alla ger sig in i leken med stor energi.

Vincent har förlorat tidsuppfattningen och dröjer sig kvar i Italien. Jan försöker hålla sin vilda familj i hårda tömmar och få vernissagen att bli så som vernissager alltid har varit. Han vill göra så som Vincent brukar göra men det är dömt att misslyckas.

En annan ingrediens i boken är de tre screentryck med påvar, signerade Andy Warhol, som Vincent tror är falska men som Jan (med sin kunskap och känsliga näsa) vet är äkta. De finns i Galleriet och Jan vakar över dem som en hök.

I New York känner Andys gamle älskare till dem. Han sänder en person till Sverige för att ”hämta hem” dem. Av detta kommer ytterligare förvecklingar i boken.

Det märks att författaren känner stor kärlek till konsten. Hon har länge varit aktiv som kreatör i Linköping och använt penseln för att uttrycka sig i målningar. Hon har även arbetat med barn som har olika form av diagnoser. Detta avspeglas också i boken då båda huvudpersonerna visar prov på tillstånd som inte betraktas som ”normala”.

Men det är kärleken till just konsten och det som inte anses som normalt som lyfter boken. Det är det som blir feelgood. Det och humorn, den lite lågmälda men också skruvade. Samtidigt är personerna ganska endimensionellt tecknade. Man vet hur de reagerar och beter sig och man ler lite åt det.

Boken har en rafflande intrig. Den lyckas också ge mig feelgood-känslor. Däremot finns där en del som rör språket som det vore bra att jobba mer med. Författaren har ett fint flyt och en rapp förmåga att beskriva saker och ting men ibland är språket inte tillräckligt genomarbetat. Det märks och drar ner i en i övrigt väl genomförd debut.

Men vem kan motstå titeln: Doften av falska påvar och nybakade wienerbröd. Inte jag i alla fall.

© Text: Carina Johansson

ROMAN

Från sociala medier

Läsarröster

SÅ TYCKER VI SOM LÄST ”DOFTEN AV FALSKA PÅVAR OCH NYBAKADE WIENERBRÖD” – LÄSARRÖSTER.

Nu har jag precis läst ut din bok - en riktig bladvändare. Har inte fått så mycket gjort idag – var ju tvungen att få reda på hur det skulle gå. Boken skulle passa jättebra som film! Tack för att du skrivit boken!!!

 

Nu har jag läst klart din fantastiska bok. Jag upplevde rollerna som väldigt levande. De förvandlades till mina egna fantasikaraktärer. Miljöbeskrivningen var också bra och boken kändes långt ifrån en debutroman. Boken speglar även dig tydligt. Det märks framförallt på familjekärleken, konstintresset och reseintresset – Italien och New York. Boken visar också att ingen individ är felfri. Att alla är annorlunda och på sina egna säregna sätt.

 

Gratulerar till en fullfjädrad författardebut. Doften av falska påvar är en rolig, tankeväckande och rent av spännande bok. Du har en strålande förmåga att levandegöra ditt persongalleri. Alla som läst boken vittnar ju om hur de har blivit vänner med Jan, Vincent, Elna, Paul och alla de andra. Allra ystrast var de ju i kapitel sex (förstås), en härligare beskrivning av en mycket betydelsefull konception får man leta efter. Aldrig att jag har sett så på en bensintratt ...

Din research inom Aspberger och det bipolära spektrat får medkännande och framtoning. Jag träffar gärna en manisk Vincent i Venedig eller var som helst. Städerna Linköping, New York och Venedig har alla fått en ny skildrare.

Ett par av mina vänner har redan hunnit låna boken och de blev lika förtjusta. Din frejdiga berättarstil och ditt goda humör skapar en gestaltning med färger och dofter. Din konstnärssjäl kommer väl till tals. Även läraren skymtar fram i din noggranna placering och uppföljning av uppslag och jag bara älskar de sista tio raderna i boken. Perfekt! Där satt den!

Sitter som en smäck gör också titeln och ditt slutande av cirkeln på boksläppet hos Sanders. Det var härligt att se dig så lycklig efter en strålande genomförd författardebut.

 

Nu har jag precis läst igenom boken ”Doften av falska påvar och nybakade wienerbröd” och jag tycker den är jättebra, mysig, varm, knasig och rolig. Stort grattis Lena!

 

Njuter av din underbara bok! Jag uppskattar verkligen ditt språk, det är målande och fängslande med ett skönt läsflyt i. Det märks att du är van att beskriva världen i bilder.

 

Idag den 12:e jan -17, sitter jag och läser Lena Nordenjacks debutroman samtidigt som jag fikar och äter doftande nybakade wienerbröd, som jag köpte hem för detta ögonblick. Och precis som jag och min dotter Sofia gjorde när vi läst James Browns deckare och åkte till Paris och letade upp alla ställen som beskrevs, så känner jag lust att åka till Linköping och få gå på gatorna och jämföra miljöerna och platserna som Lena beskriver så målande i boken.

 

Jag är bara på sidan 40, men det hindrar inte att jag redan är fast och ”ser” karaktärernas ansikten och platserna framför mig när jag läser. BRA SKRIVET LENA!

 

Jag tycker det är en bra story och jag läste den med nyfiket intresse och tänker att visst fan kan det finnas några påvar eller liknande tryck kvarglömda där ute någonstans.

 

Jag har just avslutat läsningen av din bok. När kommer nästa?! Jag kommer sakna de färgstarka personligheterna och deras äventyr.

 

Vilken målande beskrivning av olika personligheter du har fått till! Härligt Lena Nordenjack! Känn ingen press med jag väntar nu på uppföljaren.

 

I helgen läste jag ut ”Doften av falska påvar och nybakade wienerbröd”. En mysig bok som var kul att läsa. Går och tänker på karaktärerna i boken. Undrar vad dom gör nu, hur dom ska fira jul osv. Dom blev mina vänner. Ser fram emot att läsa fortsättningen om dessa härliga personer. Känn pressen nu Lena!! Min syster har också läst boken och hon tycker med att den är kanonbra. Hon väntar också på fortsättningen.

 

Började läsa ”Doften av falska påvar och nybakade wienerbröd” på flyget igår och har inte kunnat släppa den, så nu är den utläst. Skrattade gott åt dessa vita strumpor och andra härliga saker som denna fantastiska diagnos AS och ADHD ger oss.

 

När man själv har, och ens barn har dessa diagnoser, läser man mer mellan raderna än vad någon annan gör.

Både jag och min man blev mycket berörda av dina ord där du tackar alla.

 

Måste bara fråga när nästa bok kommer. Jag måste bara få veta vad som händer alla härliga personligheter.

 

Tack för en fantastisk läsning.

 

Jag har precis läst ut din fantastiska bok. Jag vill ha meeeer!! Är så imponerad. Jag har haft en underbar vecka med Jan och Vincent och alla härliga karaktärer.

 

Tack Lena för din historia!

 

Mycket länge sedan jag sträckläste en bok så den måste ha varit bra!

 

Jag läste ut boken på två dagar, det är en originell och ytterst underhållande historia.