Lite om boken

Doften av falska påvar och nybakade wienerbröd

Doften av falska påvar och nybakade wienerbröd - En rakt igenom fiktiv berättelse med mycket feel-good.

I Galleriets förråd ligger tre förfalskade screentryck av påven Paul VI signerade Andy Warhol. Med hjälp av sitt extraordinära luktsinne, inser Jan L Ohlsson snart att de är äkta. Och ovärderliga. Han bestämmer sig för att skydda dem från omvärlden och vakta dem … på alla sätt.

Vad han inte vet är att i New York befinner sig Peter Prestel, som känner till att bilderna existerar, eller åtminstone har existerat. Och som anser sig som ägare av påvarna. Peter har sökt efter dem hela sitt liv och får en dag höra talas om att de finns i Linköping. Han bestämmer sig för att få dem tillbaka … på något sätt.

Jan L Ohlsson trivs allra bäst när han får sköta sitt arbete som assisterande konsthandlare i fred. Fasta rutiner är något han skattar högt och han är fullt på det klara med vad som är bra för honom och vad som inte är det. Siffran tre är tillexempel mycket trevlig … på olika sätt. Helst vill han sitta i pentryt i Galleriet, äta wienerbröd, läsa i konstböcker och inte störas av nyfikna kunder. Hans arbetsgivare och vän Vincent Grappa befinner sig på resa och väntas hem vilken dag som helst.

Eller … rättare sagt borde ha varit hemma redan förra veckan. Det mesta är nog ändå under kontroll, om inte det inte vore för vernissagen och Jan inser motvilligt att han måste ta hjälp av sin brokiga familj. Mamma Rosa, Mamma Elna och fadern Paul Ohlsson, ställer med självklar energi upp, och alla har helt olika syn på hur vernissagen ska genomföras.

Någon större katastrof hade det nog heller inte blivit om inte Vincent, när han anländer till Venedig, upptäcker att medicinen håller på att ta slut. Den som hjälper honom att inte gå över styr och göra en massa ogenomtänkta saker. Till råga på allt träffar han den rödhåriga och grönögda Livia, blir handlöst förälskad och försenad.

På tok för försenad.

 

 

Lyssna på ett utdrag ur boken som jag, Lena Nordenjack, själv läser.